Opleiding tot familiemediator

Specialisatie

Met onze erkende opleiding tot familiemediator leer je om familiezaken af te handelen. Van het opstellen van ouderschapsplannen of het volledig afhandelen van echtscheidingen. Er komt tijdens de opleiding veel diepgaande theoretische kennis aan bod, maar de focus ligt op de praktijk en de praktische oefensessies. Hiermee onderscheiden wij ons van andere opleidingen. Wil je familiemediator worden? Dan is dit dé juiste keuze!

De opleiding tot familiemediator is een specialisatie. Wil je in het MfN register aangemerkt worden als familiemediator, dan is het belangrijk om te weten dat je de basisopleiding tot MfN registermediator succesvol moet hebben voltooid. Dit betekent dat je geslaagd moet zijn voor zowel het theorie- als praktijkexamen (assessment). Deze examens zijn beide af te leggen via exameninstituut Mediationtoets.nl.

8 dagen

€ 3.275,-

Wat is mediation

Tijdens de opleiding

Natuurlijk kun je de MfN Familiemediator opleiding ook volgen als je géén Basisopleiding MfN Mediator hebt gevolgd. Dan is het een verrijking voor je vak, op welk vlak dat dan ook ligt!

De aangeboden stof kenmerkt zich vooral door de praktische uitvoerbaarheid. Je ontvangt tijdens de opleiding uitvoerige achtergrondinformatie en zeer relevante documenten die je goed kunt gebruiken in je eigen mediationpraktijk.

Wij besteden veel aandacht aan mediationvaardigheden en praktijkvoorbeelden. Ook ervaringen uit de groep worden als casus ingezet om technieken en vaardigheden te oefenen. Onze opleiding MfN Familiemediator is zo opgezet dat je als mediator meteen houvast hebt om het geleerde op dezelfde manier in je eigen mediationpraktijk toe te kunnen passen. Zo krijg je bijvoorbeeld tijdens de opleiding toegang tot Split-Online om te kunnen oefenen met het maken van alimentatieberekeningen.

Studeren ruimte

Wat ga je doen?

De opleiding bestaat uit 8 dagen, op locatie. Er zijn er 4 weekenden van twee dagen, meestal de vrijdag en zaterdag. Lees meer:

Module 1 - Partners

Dag 1 – Partners

De wijze van hoe partners van elkaar gaan scheiden bepaalt uiteindelijk hoe zij hun rol als ouders weer op kunnen pakken. Als mediator kun je een belangrijke bijdrage leveren aan hoe toekomstige ex-partners met elkaar omgaan. Aan de orde komen onder mee de fasering van de scheidingsmelding en de systeemtheorie. Er worden veel praktijksitutaties gebruikt en er is voldoende oefenmateriaal beschikbaar.

Opdrachtformulier: Transactionele analyse

Dag 2 (ex)-partners.

Er zijn verschillende manieren om een scheiding te verwerken. Iedereen doet dat op zijn eigen wijze. We behandelen meerdere gedragingen en leren waar gedrag vandaan komt. Waarom doen (ex-) partners zoals ze doen? We gaan dieper in op de transactionele analyse, emoties, rouw en verwerking.

Module 2 - Kinderen

Dag 1 – Kinderen en hun gevoelswereld

Wanneer partners gaan scheiden en kinderen hebben is het als mediator belangrijk dat je weet hoe je daarmee omgaat. Dat je ouders kunt bijstaan en informeren over hoe zij het voor de kinderen zo min mogelijk belastend maken. Dat begint bij het paraplugesprek, hoe vertel je je kinderen dat jullie gaan scheiden? Het effect van scheiden op de kinderen, hoe kun je je kinderen ondersteunen? Communicatie tussen ouders en kinderen, wat vertel je je kinderen wel en niet? Loyaliteitsconflicten, hoe zorg je ervoor dat je kinderen niet het gevoel geeft dat ze moeten kiezen of opkomen voor een ouder? Ouderverstoting, wat is het? Wat kun je eraan doen? Omgaan met huiselijk geweld. Wat is je taak als mediator bij een vermoeden van huiselijk geweld?

Opdrachtformulier: Zorgmodel van Leuven

Dag 2 – Kinderen fiscaal

Op dag 2 gaan we in op de praktische zaken die geregeld moeten worden omtrent kinderen in een scheiding. Het zorgmodel van Leuven, een stukje geschiedenis en inleiding naar het ouderschapsplan. Omgaan met het ouderschapsplan, vullen ouders dit samen in? Liever apart, hoe kom je tot een compromis? Juridische, financiële en fiscale kaders met betrekking tot de kinderen. Wie betaalt welk bedrag aan kinderalimentatie?

Module 3 - Onderhoudsplicht kinderen en partners

Dag 1 – Onderhoudsplicht kinderen en partners

Juridische, financiële en fiscale informatie. Biologisch ouderschap, erkenning en gezag. Het is belangrijk dat juridische onderhoudsverplichtingen naar kinderen kloppen. Tremanormen: behoefte en draagkracht; fiscaliteit, toeslagen; hoe vertaalt zich dit in de praktijk.

Opdrachtformulier: De alimentatieberekening

Dag 2 – Onderhoudsplicht in de toekomst

Herzieningsmomenten kinder- en partneralimentatie. Wanneer doe je dat? Zijn er nieuwe wetsvoorstellen in de maak hierover? Schenken en erven. Inzichtelijk stappenplan voor het doornemen van testamenten. Wat leg je vast in het testament? Hoe stel je de erfenis voor je kinderen veilig?

Module 4 - Vermogensverdeling

Dag 1 – Vermogensverdeling

Welke verschillende juridische relatievormen zijn er? Huwelijkse voorwaarden en de berekening ervan. Wat is en blijft privé? Waardebepaling goederen, hoe bereken je de waarde van te verdelen spullen? Is er een eigen woning? Blijft er iemand wonen of wordt het huis verkocht? De hypotheek? NHG? Of is er een huurwoning? Wie blijft er wonen? Als familiemediator begeleid je mensen in dit proces.

Oefenen: Het ouderschapsplan en convenant

Dag 2 – Toekomst en afronding

De wet schuldsanering; wat als er schulden zijn? Wet Pensioenverevening; juridische, financiële en fiscale informatie. Hoe werkt het met het pensioen? Als de mediation succesvol verloopt stel je aan het einde een convenant en, indien er (minderjarige) kinderen zijn, een ouderschapsplan op. Je leert deze te maken en hoe deze in te dienen. Ook maken we je wegwijs bij de Raad voor Rechtsbijstand en hoe hiervan gebruik te maken.

Onze opleiders

Onze trainers beschikken over uitgebreide expertise in hun vakgebied en benaderen hun vaardigheden met een pragmatische en resultaatgerichte mindset. Ze geven de trainingen en opleidingen met enthousiasme, humor en een duidelijke focus op resultaat.

In ons programma staat samenwerking en praktische oefening centraal, omdat we geloven dat leren vooral door doen gebeurt. Interactie speelt hierbij een cruciale rol. Theorie wordt afgewisseld met relevante praktijkvoorbeelden en casussen, wat zorgt voor een dynamische en uitdagende leerervaring.

Opleider Ton-Schmitz

Ton Schmitz

Locatie Eindhoven

MfN register mediator – gespecialiseerde arbeids- en familiemediator. Master in body language & eigenaar.

Opleider Andre Tolman

André Tolman

Locatie Hoogeveen

MfN register mediator – gespecialiseerde arbeids- en familiemediator. Master of art in financial planning.

Opleider Marcella

Marcella Markwat-Giessen

Locatie Rotterdam

MfN register mediator – gespecialiseerde arbeids- en familiemediator.

Opleider Jo Augustin

Jo Augustin

Locatie Maastricht

MfN register mediator – gespecialiseerd overheids- en familiemediator.

Een gedegen opleiding voor de professionele familiemediator en de basis voor een eigen succesvolle praktijk!

Accreditatie en PE-punten: De opleiding is door het MfN geaccrediteerd en gewaardeerd met 48 PE-punten, waarvan 24 in categorie 1A en 24 in categorie 2, en misschien wel belangrijker: het levert een aantekening in het MfN-register tot erkend familiemediator op. Lees hier meer over PE punten voor mediation.

Niveau van de opleiding: Werk- en denkniveau HBO.

Kosten deelname: € 3.275,- (vrijgesteld van BTW) inclusief de locatie kosten, literatuur, lunch en eventueel diner in geval van een avondprogramma.

Duur van de opleiding: De opleiding wordt gegeven in 8 dagen (16 dagdelen), verdeeld over vier blokken. In de tussenliggende tijd zijn er studie-, werk- en intervisieopdrachten met tussenliggende studie-, reflectie- en intervisiecontacten. Daarnaast zijn er huiswerkopdrachten, verplicht studiemateriaal, praktijkoefeningen en de nodige theorie. Op deze dag kun je de opgedane ervaringen en vragen met je collega’s van de opleiding delen. Aan de trainer kun je nog vragen stellen over eventuele toepassingen, praktijkvragen, deskundigen en alles wat belangrijk is voor jou.

Na afronding van de opleiding heb je voldoende kennis en vaardigheden in huis voor het theorie-examen en voor de praktijktoets. Bovendien stellen de verworven technieken en vaardigheden je in staat een eigen mediation praktijk te starten. Daarnaast zullen ze je van pas komen op het gebied van mediation, communicatie, (team)coaching, personeelszorg, klachtafhandeling, vertrouwenspersoon en conflictmanagement. Onze Basisopleiding mediator register is geaccrediteerd door het MfN.
Meer over de opleiding

Twijfel je nog?
Laten we eens bellen!

Als je nog twijfelt of met wat vragen zit kunnen we altijd vrijblijvend bellen.
Laat je naam en telefoonnummer achter en een opleider belt je binnen 24 uur op!

Lifemediation Opleidingsgids

Precies weten waar je aan toe bent?

Download dan onze GRATIS studiegids!

  • NHoe lang duurt de opleiding?
  • NWat gaat dat kosten?
  • NWil je gespreid betalen?
  • NHoe zit het met korting?
  • NWebsite voor je praktijk?

Voor antwoord op deze vragen en nog veel meer.....

Lifemediation Opleidingsgids

Waarom Lifemediation?

Z

MfN en ADR erkend

Als opleidingsinstituut zijn wij de eerste in lijn om de kwaliteit van dit vak te borgen. Wij leiden mensen op volgens de eisen van het kwaliteitsregisters Mediators federatie Nederland (MfN) en Appropriate Dispute Resolution (ADR).

Z

Professionele organisatie

Lifemediation is een professioneel opleidingsinstituut met ervaren opleiders in alle aspecten van mediation, van familiemediation tot arbeidsmediation. De opleiders voeren daarnaast ook zelf hun eigen praktijk.

Z

Ervaren opleiders

Ontdek je eigen talenten en leer je neutraal en onpartijdig op te stellen. De beste manier om anderen te begeleiden in het mediationproces, is je eigen talenten kennen. Je eigen kwaliteiten en valkuilen onderkennen maakt je een betere en onpartijdige mediator.

Z

Klaar voor je eigen praktijk

Bij ons zetten veel mensen de eerste stappen naar een succesvolle carrière als mediator. We besteden daarom veel aandacht aan het opbouwen van je eigen praktijk. Onze opleiders, zelf ervaren praktijkhouders, delen hun kennis en inzichten over hoe je dit aanpakt. Bovendien opent hun uitgebreide netwerk deuren voor jou als beginnend mediator.

Mediation opleidingen lesruimte

Wanneer start jij?

OpleidingStartdatum
MfN Familiemediator Eindhoven 4 april 2025
  • 02/05/2025 10:00
Meer
MfN Familiemediator Hoogeveen 4 april 2025
  • 02/05/2025 10:00
Meer
MfN Familiemediator Heerenveen 4 april 2025
  • 02/05/2025 10:00
Meer
MfN Familiemediator Maastricht 4 april 2025
  • 02/05/2025 10:00
Meer
MfN Familiemediator Eindhoven 19 september 2025
  • 19/09/2025 10:00
Meer
MfN Familiemediator Hoogeveen 19 september 2025
  • 19/09/2025 10:00
Meer
MfN Familiemediator Heerenveen 19 september 2025
  • 19/09/2025 10:00
Meer
MfN Familiemediator Maastricht 19 september 2025
  • 19/09/2025 10:00
Meer

Jouw toekomst als mediator

Na het afronden van de opleiding beschik je over de nodige kennis en vaardigheden om het theorie-examen succesvol af te leggen. Voor de praktijktoets organiseren we een intensieve tweedaagse assessmenttraining, waarbij je ook de optie hebt om met acteurs een video-opname te maken. Tijdens de opleiding behandelen we diverse onderwerpen die je helpen bij het opstarten van je eigen mediationpraktijk en bieden we toegang tot ons netwerk van ervaren mediators.

Wij geloven dat veel praktijkervaring tijdens de opleiding ervoor zorgt dat onze mediators een sterke start maken in hun carrière. Onze docenten zijn ervaren MfN-mediators met uitgebreide expertise. Om deze voorsprong verder te ondersteunen, bieden we je de mogelijkheid om, nadat je je hebt geregistreerd als MfN-registermediator, als co-mediator mee te lopen bij een mediation. Onder begeleiding van een mentor doe je waardevolle praktijkervaring op en krijg je de ondersteuning die je nodig hebt om zelfstandig aan de slag te gaan. Dit vormt een ideale springplank voor je professionele ontwikkeling! Tijdens de opleiding bespreken we dit traject uitgebreid en kun je je hiervoor aanmelden.

toekomst als mediator

Meld je vandaag nog aan!

Bouw aan een kansrijke carrière met de basis mediation opleiding, familiemediation of arbeidsmediation opleiding, een waardevolle investering voor je toekomst. Het is belangrijk om zorgvuldig te kiezen voor een gerenommeerde en betrouwbare opleidingspartner. Lifemediation biedt een unieke leerervaring, waarbij de groepen klein zijn, de focus ligt op praktijkgericht leren en het ontwikkelen van essentiële vaardigheden om succesvol je eigen praktijk te starten.

Bekijk de opleidingenContact
Call Now Button